Netin turvallinen käyttö

Netin turvallinen käyttö

Millaisia asioita tavallinen kuluttaja, jonka ulottuvilla kvanttiverkko ei ole, voi tehdä, jotta hänen käyttäytymisensä internetissä olisi mahdollisimman turvallista? Ensinnäkin pitäisi olla täysin itsestään selvää, ettei omaa nimeä pitäisi kertoa kenellekään netissä tai sen välityksellä. Sama koskee omaa osoitetta sekä puhelinnumeroa ja erityisesti tilinumeroa. Kannattaa muistaa, ettei pankki koskaan kysy salaisia pankkitietojasi sähköpostitse ja vaikka rikolliset toisinaan yrittävätkin näitä tietoja urkkia sähköpostien kautta, ei kannatta tällaiseen yritykseen haksahtaa – ei vaikka viestin lähettäjän tarjoama asia tuntuisi miten houkuttelevalta tahansa.

Jos täytät omia yhteystietojasi verkossa erilaissa yhteyksissä esimerkiksi lomakkeisiin, kannattaa ennen näiden tietojen täyttämistä selvittää, että sivusto huolehtii tietoturvasta riittävällä tavalla. Kannattaa tutustua myös siihen, mihin sivusto käyttää tietojasi. Muista aina käyttää suojattua verkkoyhteyttä, kun hoidat henkilökohtaisia asioitasi, jollaisia voivat olla esimerkiksi pankkiasiat tai muut raha-asiat. Jos epäilet sivuston turvallisuutta, kannattaa jättää kyseinen sivusto käyttämättä.

Jos käytät viesteissäsi kuvia, kannattaa varmistaa, ettei valitsemasi materiaalin käyttäminen ole ketään loukkaavaa ja ettei toimintasi aiheuta harmia. Selvitä tekijänoikeusasiat äläkä käytä toisten ottamia kuvia ilman lupaa. Myös viestintäpalveluiden käytössä tulee käyttää harkintaa ja järkeä.

Ole varovainen nettituttujen kanssa, koska et voi varmuudella tietää, onko henkilö se kuka väittää olevansa. Verkossa on helppoa valehdella omasta henkilöllisyydestä sekä vääristellä totuutta asiaa koskien. Uusi nettituttavuutesi voi esiintyä aivan toisena henkilönä kuin hän todellisuudessa on. Jos teet ostoksia verkon kautta, kannattaa kysyä neuvoja nettikauppakonkareilta. Varmista, että myyjä on luotettava ennen kuin teet ostoksia myyjän ylläpitämässä verkkokaupassa.

Netiketti

Muista myös aina noudattaa netikettiä eli hyviä käytöstapoja. Vaikka netissä onkin toisaalta helppoa sanoa toiselle pahasti – huomattavasti helpompaa kuin kasvokkain, niin tästä huolimatta verkossa pitäisi noudattaa samanlaisia käyttäytymissääntöjä kuin arkielämässäkin. Tämän pitäisi olla täysin itsestään selvä asia, mutta kun vierailee hetkisen netistä löytyvillä erilaisilla keskustelupalstoilla tai blogeissa, niin huomaa hyvin nopeasti, että monelta käytöstavat tuntuvat netissä unohtuvan tyystin. On toisinaan aivan järkyttävää joutua lukemaan millaisia kommentteja esimerkiksi bloggarit saattavat blogiinsa saada. Esimerkiksi eräs melko suosittu bloggari sai suoranaisia vihaviestejä kerrottuaan blogissaan olevansa erittäin surullinen rakkaan kissansa kuoleman johdosta. Tuntui hirvittävältä, että toisen surulla mässäiltiin ja että bloggaria jopa syytettiin kissojensa huonosta hoidosta ja uhkailtiin eläinsuojeluilmoituksella. Nämä kommentit kuitenkin jokseenkin kiteyttivät sen, mitä tarkoitetaan netiketin puutteella. Kuinka moni menisi kasvoikkain sanomaan rakkaan kissansa menettäneelle henkilölle jotakin samantapaista?

Edellä mainittuun julmaan käytökseen saattaa vaikuttaa se, että netissä toiset ihmiset saattavat helposti vaikuttaa kasvottomilta ja koska itsekin voi esiintyä anonyymina, on helpompaa sanoa toiselle pahastikin. Onkin hyvä pitää mielessään sellainen periaate, ettei netissä sano toiselle ihmiselle, olipa tämä sitten tuttu tai tuntematon, sellaisia asioita, joita ei pystyisi hänelle sanomaan myös kasvotusten.

Koska netissä suuri osa viestinnästä täpahtuu kirjoittamalla, on erittäin tärkeää huomioida oma kirjoitus- ja viestintätapa. Jos kirjoitat huolimattomasti, saatetaan sinut helposti ymmärtää väärin, koska toinen osapuoli ei näe ilmeitäsi eikä eleitäsi eikä kuule äänensävyäsi. Tästä syystä onkin hyvä suosia yksinkertaisia, ystävällisiä ja selkeitä viestejä, joissa ei ole väärinymmärryksen vaaraa.

Kannattaa myös miettiä missä menee yksityisyyden ja sananvapauden rajat ja millainen käyttäytyminen voidaan nähdä jopa nettikiusaamisena. Nettikiusaaminen on nykyaikana valitettavan yleinen ongelma eikä sitä voida suinkaan vähätellä! On tullut jopa esiin tapauksia, joissa netissä kiusattu nuori on päätynyt tekemään itsemurhan. Tästä syystä myöskin netissä pitäisi vallita nollatoleranssi kiusaamisen suhteen! Vaikka netissä vastapuoli saattaakin helposti tuntua kasvottomalta, on tämä tästä huolimatta inhimillinen olento – aivan kuten sinäkin! Nettikiusaamisesta voit lukea lisää seuraavalta sivultamme.