Nettikiusaaminen
Kuten jo edellisellä sivullamme todettiin, niin nettiä käytettäessä on erityisen tärkeää muistaa aina noudattaa netikettiä eli hyviä käytöstapoja. Vaikka netissä toimittaessa onkin toisaalta helppoa sanoa toiselle pahasti – huomattavasti helpompaa kuin kasvotusten, niin tästä huolimatta verkossa pitäisi noudattaa samanlaisia käyttäytymissääntöjä kuin arkielämässäkin. Tämän luulisi olevan täysin itsestään selvä asia, ainakin aikuisille ihmisille, mutta kun vierailee hetkisen netistä löytyvillä erilaisilla keskustelupalstoilla tai blogeissa, niin huomaa hyvin nopeasti, että monelta käytöstavat tuntuvat netissä unohtuvan tyystin.
On toisinaan aivan järkyttävää ja jopa surullista joutua lukemaan millaisia kommentteja esimerkiksi bloggarit saattavat blogiinsa saada. Esimerkiksi otimme erään melko suositun bloggarin, joka sai suoranaisia vihaviestejä kerrottuaan blogissaan olevansa erittäin surullinen rakkaan kissansa kuoleman johdosta. Tuntui hirvittävältä, että toisen surulla mässäiltiin sekä blogissa että keskustelupalstoilla ja että bloggaria jopa syytettiin kissojensa huonosta hoidosta ja uhkailtiin eläinsuojeluilmoituksella, siitäkin huolimatta, että blogista paistoi suuri rakkaus kissoja kohtaan. Nämä ikävät kommentit kuitenkin jokseenkin kiteyttivät sen, mitä tarkoitetaan netiketin puutteella. Kuinka moni menisi kasvotusten sanomaan rakkaan kissansa menettäneelle henkilölle jotakin yhtä ilkeää? Netissä tällaisia ilkeitä kommentteja jättäneitä ihmisiä löytyy kuitenkin yllättävän paljon. Tässä kohtaa toiminta alkoi jo tuntua aivan nettikiusaamiselta. ”Älä lyö lyötyä”, on vanha sanonta, joka olisi pitänyt muistaa tässäkin kohden ja jota olisi pitänyt toteuttaa!
Mistä nettikiusaaminen johtuu?
Edellä mainittuun julmaan käytökseen, nettikiusaamiseen, saattaa vaikuttaa se, että netissä toiset ihmiset saattavat helposti vaikuttaa kasvottomilta ja koska itsekin voi esiintyä netissä anonyymina, on helpompaa sanoa toiselle pahastikin. Moni tuntuu purkavan omaa pahaa oloaan juurikin netissä, ”kasvottomalle” yleisölle itsekin ”kasvottomana” muiden ”kasvottomien” joukossa.
Miten lopettaa nettikiusaaminen?
On kuitenkin hyvä pitää mielessään sellainen periaate, ettei netissä sano toiselle ihmiselle, olipa tämä sitten tuttu tai tuntematon, sellaisia asioita, joita ei pystyisi hänelle sanomaan myös kasvotusten. Tämän lisäksi, koska netissä suuri osa viestinnästä täpahtuu kirjoittamalla, on erittäin tärkeää huomioida myös oma kirjoitus- ja viestintätapa. Jos kirjoitat huolimattomasti etkä kiinnitä huomiota esimerkiksi viestiesi sävyyn, saatetaan sinut helposti ymmärtää väärin, koska toinen osapuoli ei näe ilmeitäsi eikä eleitäsi eikä kuule äänensävyäsi. Tästä syystä netissä viestittäessä onkin hyvä suosia yksinkertaisia, ystävällisiä ja selkeitä viestejä, joissa ei ole väärinymmärryksen vaaraa.
Nettikirjoittelussa kannattaa myös miettiä missä menee yksityisyyden ja sananvapauden rajat ja millainen käyttäytyminen voidaan nähdä nettikiusaamisena. Nettikiusaaminen on nykyaikana valitettavan yleinen ja osittain jopa vähätelty ongelma, vaikkei tätä ongelmaa suinkaan pitäisi vähätellä! Nettikiusaaminen aiheuttaa suurta surua ja murhetta ja on tullut jopa esiin tapauksia, joissa netissä kiusattu nuori on päätynyt lopulta tekemään itsemurhan. Olisikin tärkeää, että myös netissä vallitsisi nollatoleranssi kiusaamisen suhteen! Vaikka netissä vastapuoli saattaakin helposti tuntua kasvottomalta ja tuntemattomalta henkilöltä, on tämä tästä huolimatta inhimillinen olento – aivan kuten sinäkin!
Erilaisista netissä esiintyvistä viharyhmistä kannattaa pysyä täysin poissa. Kannattaa myös muistaa, että herjaavaan sävyyn kirjoitetut tekstit, jotka koskevat muita ihmisiä taikka ihmisryhmiä, saattavat joissakin tapauksissa olla rikoksia, joista voit joutua edesvastuuseen. Jos itse huomaat netissä tapahtuvaa kiusaamista, on hyvä pyrkiä selvittämään kiusaamisen lähde ja mahdollisuuksien mukaan estää tämä lähde. Poista kiusaajat ja häiriköt omalta kaverilistaltasi taikka omista seuraajistasi. Voit myös ilmoittaa palvelua ylläpitävälle taholle siitä, että tietyt henkilöt toimivat palvelussa häiritsevällä tavalla. Näin palvelua ylläpitävällä taholla on mahdollisuus puuttua tähän käyttäytymiseen.
Ota kuvakaappaus tai printtaa todisteita herjaavista viesteistä, kuvista tai kirjoituksista. Poliisit voivat selvittää myös nimettömien viestien lähettäjät. Jos sinua kiusataan tai häiritään jatkuvalla syötöllä netissä, kannattaa asiasta tehdä ilmoitus poliisille. Kannattaa kertoa asiasta myös omille läheisille. Netissä kiusaamista ei saa koskaan hyväksyä ja jos joutuu tällaisen kiusaamisen kohteeksi, kannattaa pyytää muilta apua!